Μήνυμα στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και την Τουρκία έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ελληνισμού. Πολυτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεδωρικάκος τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές ανα τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε ενεργότερη παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε από το ΝΑΤΟ μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα της Τουρκίας.
Tην ανάγκη να υπερασπισθούμε το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας όχι μόνο γιατί κατοχυρώνει τα Δικαιώματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά γιατί αν ανεχθούμε την αυθαιρεσία της Τουρκίας δημιουργείται ένα προηγούμενο εξαιρετικά επικίνδυνο, το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του Κόσμου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος «πρέπει να γίνει αντιληπτό ποιοι και πώς μπορούν να το εκμεταλλευθούν αυτό το προηγούμενο» και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε ανοχή προς την Τουρκία σημαίνει ανοχή και έναντι άλλων. Τούτο πρέπει να το καταλάβουν και άλλα Κράτη, τα οποία – ίσως – δεν έχουν αντιληφθεί το τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη».
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις αυθαιρεσίες της Τουρκίας κατά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας με βάση την Συνθήκη του Μontego Bay του 1982. «Για να είμαι δε ακριβής, όχι για τον τρόπο που το εφαρμόζει αλλά για τον τρόπο με τον οποίο το παραβιάζει, με τρόπο κατάφωρο, η Τουρκία. Και αυτό το είδαμε και με το λεγόμενο «Μνημόνιο» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Και λέγω «λεγόμενο» γιατί είναι παντελώς ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε, ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται το Δίκαιο της Θάλασσας και, μέσα απ’ αυτό, τα Σύνορά της και, βεβαίως, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. «Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Έδαφος, τα Σύνορα και η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι και Έδαφος, Σύνορα και ΑΟΖ της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, σε ό,τι αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι και ΑΟΖ της ΕΕ. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βεβαίως έχουμε την συμπαράστασή της αλλά θα χρειασθεί η συμπαράσταση αυτή να γίνει περισσότερο ουσιαστική προς κάθε κατεύθυνση», επανέλαβε.
Απευθυνόμενος στους Συμμάχους μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι υποδειγματική Σύμμαχος. «Έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αντίθετα με την Τουρκία η οποία, όπως το βλέπετε όλοι και το γνωρίζετε, όχι μόνο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά «ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας». Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από τους Συμμάχους και ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες» επισήμανε.
Ακολούθως, τόνισε ότι «τώρα που είναι η κρίσιμη ώρα και πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τόνισα προηγουμένως, και πρέπει να καταδικασθεί η αυθαιρεσία της Τουρκίας. Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να παραμείνει απλά και μόνο παρατηρητής αυτών των εξελίξεων. Το τονίζω, αυτό είναι προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ιδίου του ΝΑΤΟ. Γιατί όταν παραβιάζεται τόσο κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο από μία Σύμμαχό του μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην ουσία αυτή η Χώρα βάλει εναντίον του ΝΑΤΟ. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».
Τέλος, κάλεσε τα μέλη του ΔΣ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, να αναδείξουν και να υποστηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν τις παραπάνω ελληνικές θέσεις, οι οποίες συμπλέουν με την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και κατέληξε επισημαίνοντας ότι δεν τελειώνει η συνεργασία τους, επειδή τελειώνει η θητεία του τον Μάρτιο, διευκρινίζοντας ότι θα είναι πάντα στην διάθεσή τους, γιατί όπως είπε «τις Εθνικές μας Θέσεις τις υπερασπίζομαι πάντοτε, ανεξάρτητα από την θέση την οποία κατέχω στον δημόσιο βίο της Χώρας».
Ο Υπουργός Εσωτερικών με την ΠαΔΕΕ
Ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ).
Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς ο τρόπος εφαρμογής του νόμου για την ψήφιση του οποίου τόσο ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ βουλευτής Δυτικής Αυστραλίας, Π. Κατσαμπάνης, όσο και οι λοιποί ελληνικής καταγωγής βουλευτές, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, επισημαίνοντας ότι έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές σε κοινοβούλια του εξωτερικού, «πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα, ειδικά στη σημερινή εποχή που η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την προκλητικότητα της Τουρκίας η οποία παραβιάζει κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου».
Όπως επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, «θα ήταν άσχημο την ώρα που οι Τούρκοι απειλούν, εμείς ως Κοινοβούλιο να εμφανιζόμασταν να μη μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Και τόνισε ότι ο ελληνισμός πρέπει να είναι ενωμένος για να μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας μας».
Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες στην καταγωγή, εκλεγμένους σε κοινοβούλια μη ελληνόφωνων χωρών.
Ιδρύθηκε επίσημα το 2005 και σήμερα έχει περίπου εβδομήντα μέλη εκλεγμένα σε νομοθετικά σώματα και κοινοβούλια σε 24 χώρες ανά τον κόσμο.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ert.gr